RTU Panoları
RTU Pano Nedir?
RTU ingilizce “Remoote Terminal Unit” kelimelerinin baş harflerinin birleşmesinden oluşan bir otomasyon terimidir. RTU bir endüstriyel cihazdır. Gerçek zamanlı Veri toplama ve saklama yeteneğine sahip, uzaktan erişilebilir ve yönetilebilir PLC cihazlarının daha gelişmiş bir versiyonudur.
RTU’lar SCADA sistemlerinin ayrılmaz parçalarındandır.
RTU’lar RS232, RS485/423, ETHERNET portları ile dış dünya ile haberleşme kurarlar. Genellikle uzak mesafelerdeki istasyonlarda kurulu olan RTU’ları merkez ile haberleştirmek için telsiz haberleşme sistemleri tercih edilmektedir.
Kablosuz haberleşme sistemi olarak çoğunlukla RF Modemler (SCADA MODEM olarak da adlandırılırlar) ya da GSM & GPRS Data Modemler kullanılmaktadır. Günümüzde 3G teknolojisini n yaygınlaşması ile 3G modem ve 3G router kullanımında da artış gözlenmektedir.
PLC’ler bir süreci tamamlamak üzere tasarlanmış mikroişlemci tabanlı kontrolörlerdir. Bu sebeple bir sonraki I/O kontrolü içerisindeki program bir döngü yaptıktan sonra olacaktır. Bu da belirli bir sürede olur. Bir sonraki I/O kontrolüne kadar oluşan sinyal değişimleri bu sebeple PLC tarafından algılanamaz.
RTU’lar ise parametre bazlı tasarlanmışlardır. Bu sebeple tüm sinyalleri doğru zamanda algılayarak zaman bilgisiyle beraber kronolojik olarak kaydederler. Sinyal kaybına sebep olmazlar. Örnek olarak bir fabrikadaki elektrik kesintisinin PLC tarafından geç algılanması yedek güç kaynaklarının geç devreye girmesine, dolayısıyla da o fabrika için büyük bir kayba sebep olabilir. Bu gibi hassas kontrol gerektiren yerlerde PLC yerine RTU kullanılır.
PLC’lerin de anlık olarak sinyal yakalamak için geliştirilmiş modülleri vardır fakat bunlar çok maliyetlidir.
Ayrıca elektrik santrallerinde SCADA sistemleri için RTU kullanılır. Çünkü RTU’ların minimum indüksiyon koruması 2 kV’dur. RTU’lar girişlerine gelen sinyalleri belli bir süre ölçümleyerek indüksiyon olup olmadığını algılarlar. Böylece daha doğru sinyal algılaması sağlanır.